Nissan Yeni Sürdürülebilirlik Planı ve Entegre Raporunu Açıkladı
Nissan Motor Co.Ltd., Ambition 2030 vizyonuna doğru yürürken, sürdürülebilirliği merkezine aldığı çıktılarını paylaştığı Entegre Rapor 2024'ü yayınladı.Açılış raporu sadece Nissan'ın vizyonunu, stratejilerini, iş planlarını ve finansal bilgilerini değil, aynı zamanda toplum üzerindeki orta ve uzun vadeli etkisini de sunuyor. Nissan, çeşitli faaliyetlerle güvenli ve emniyetli toplumlar yaratmayı, toplumun ilerlemesine katkıda bulunmayı ve doğanın ile ekosistemlerin yenilenmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Şirketin girişimleri arasında beşinci nesil Nissan Yeşil Programı 2030 (NGP2030) ve Nissan'ın sosyal girişimlerinin stratejik bir derlemesi olan Nissan Sosyal Programı 2030 (NSP2030) yer alıyor. Her ikisi de şirketin genel iş stratejisini destekliyor. Nissan Yeşil Programı 2030Nissan, 2002 yılında ilk orta vadeli çevre eylem planı olan Nissan Yeşil Programı'nı (NGP) açıklamış ve o zamandan bu yana "insanlar, araçlar ve doğanın ortak yaşamı" şeklindeki uzun soluklu çevre felsefesini gerçekleştirmek için çalışıyor. Yeni Nissan Yeşil Programı, NGP2030’da ise ise iklim değişikliği, kaynak bağımlılığı, hava kalitesi ve su şeklinde temel önceliklere dayanıyor. Nissan, karbon nötrlüğe doğru ilerlemek, döngüsel bir ekonomiye geçiş yapmak ve doğa ile ekosistemler üzerindeki bağımlılığı ve etkiyi en aza indirmek için küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ve altıyla sınırlayan bir senaryoya uyum sağlamaya çalışıyor.NGP2030'daki kilit sürdürülebilirlik hedefleri şunlardır:
- Araç başına yaşam döngüsü CO2¹ emisyonlarının %30² oranında azaltılması
- Araç başına üretim kaynaklı CO2² emisyonlarının %52² oranında azaltılması
- Japonya, ABD, Avrupa ve Çin gibi dört büyük pazarda yeni modeller için araç başına sürüş CO2² emisyonlarının %50² oranında azaltılması. Buna ek olarak, Nissan küresel olarak aynı kategorideki CO2² emisyonlarını %32,5² oranında azaltacaktır.
- Japonya, ABD, Avrupa ve Çin'de sürdürülebilir malzeme oranının %40'a çıkarılması
- NSP2030'un altı ayağı güvenlik, kalite, sorumlu kaynak kullanımı, fikri mülkiyet, toplulukların ve çalışanların gücüdür. Şirketin 2030'a doğru her bir sütun için hedefleri ve eylem planları bulunuyor, bu da programdan elde edilen sosyal değerin daha net olmasını sağlıyor.
- Nissan'ın en büyük önceliği her zaman insan olmuştur ve insan haklarına saygı, çabalarının merkezinde yer alıyor. Bu, şirketin kurumsal kültürünün temeli olarak yansıtılıyor.
- 'Çalışanların gücü' sütunu Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık(DEI), çalışanların insan hakları, öğrenme ve gelişim ile sağlık ve güvenliği kapsar. Nissan'ı, tüm çalışanların kendilerini güçlendirilmiş, desteklenmiş ve özgün benlikleri olabildikleri ve tam potansiyellerine ulaşabildikleri ödüllendirici bir çalışma ortamı haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu, hem şirketin hem de çalışanlarının birlikte geliştiği ve yenilikçiliği daha da ileriye taşıdığı bir kurumsal kültürün teşvik edilmesiyle sonuçlanır. Nissan, LGBTQ+, çalışan ebeveynler, çok kültürlülük ve daha fazlasına odaklanan mevcut çalışan kaynak grupları (ERG'ler) ile DEI'ye özellikle bağlıdır. Bu ERG'ler daha açık ve yenilikçi bir işyeri için çalışan odaklı faaliyetleri destekliyor.